• Home
  • Pagina's
  • Nieuwbouw Natuurtuin ’t Bundertje bijna van start

Nieuwbouw Natuurtuin ’t Bundertje bijna van start

UPDATE
Het oude gebouw en het dierenverblijf zijn volledig gesloopt. Nu kan de nieuwbouw echt van start gaan. In de eerste week van mei wordt begonnen met het weggraven van de grond voor de fundering van de nieuwbouw.

image3 1

Inmiddels is de aannemer gestart met de sloop van het oude ontmoetingsgebouw. De dakpannen zijn van het gebouw gehaald en de daklijsten en de aanbouw zijn gesloopt. Het saneringsbedrijf is inmiddels klaar met het verwijderen van het asbest. Wethouder Coby van der Pas: “Ik ben trots op dat dit prachtige plan dat gezamenlijk uitgedacht is en dat er nu ook echt gaat komen! Met de nieuwbouw verbeteren we de faciliteiten voor natuur- en milieueducatie, recreatie en participatie in Meierijstad. Daarbij creëren we een veilige en gezonde leefomgeving voor mens en dier in een duurzame accommodatie die toegankelijk is voor iedereen.”

Planning nieuwbouw
In de eerste week van mei vindt de ontgraving voor de fundering plaats. En vanaf medio mei wordt de hout- en staalcontructie geplaatst. Het stelwerk voor de buitenkozijnen vindt begin juni plaats en in juli en wordt de elektrische installatie aangelegd. Het plaatsen van de keukeninrichting en vloerafwerking en schilderen vindt in september plaats. Als alles volgens planning verloopt, is de oplevering in oktober 2021.

Energiezuinige bouw
Bij de nieuwbouw wordt zo zuinig mogelijk omgegaan met energie. Er wordt energiezuinige ledverlichting aangelegd en in ruimten waar niemand verblijft, schakelt de verlichting automatisch weer uit. De buitenverlichting wordt aangebracht in een zeer warme lichtkleur van een lager lichtniveau, zodat de nachtvlinders hier zo min mogelijk last van hebben. Ook komen er zonnepanelen op het dak van het gebouw, zodat energie wordt teruggewonnen uit het zonlicht.

Toegankelijk voor iedereen
Het nieuwe gebouw is, in samenspraak met IVN Veghel, wijkraad De Bunders, wijkraad ’t Ven en aanwonenden, ontworpen en past helemaal in de omgeving. Er staat straks een volwaardig gebouw, dat voldoet aan alle eisen van deze tijd en van alle gemakken voorzien is. Met een multifunctionele ruimte waar zo’n 35 bezoekers ontvangen kunnen worden. Het is een ontmoetingsplek voor de omgeving, er worden natuuractiviteiten georganiseerd en er worden lessen verzorgd voor o.a. basisscholen, praktijkonderwijs en VMBO. Voor deze lessen wordt gebruik gemaakt van de directe omgeving, die daar speciaal op is ingericht. Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt door een grote groep vrijwilligers.

Samenwerking met praktijkonderwijs
Bij de nieuwbouw van de natuurtuin zijn diverse bedrijven betrokken. Ook vanuit het onderwijs is meegedacht en wordt meegewerkt aan het nieuwe natuureducatiecentrum. Leerlingen van ROC de Leijgraaf (Bouw & Hout) hebben een wandkast en mobiele bar ontworpen, die ze zelf gaan maken. En Bouwmensen zorgt voor het maken en plaatsen van de staldeuren voor in de dierenverblijven.

Contact Natuurtuin 't Bundertje
Patrijsdonk 53a, 5467 AC Veghel
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 0413 343 982 (din, woe, don, vrijdagochtend)